A Homeowner’s Perspective: Building a Lakeside Retreat

“It’s a destination, a resort for the whole family. With NEW’s help we built the forever home in New York. The meaningful pieces are already there and we hope to pass it on to the next generation. To keep it in the family for decades.” –Homeowner, Laurie

On one of our typical cool, rainy, and windy Autumn days in upstate New York, I had the chance to chat with Laurie who was enjoying some sun and warmth down in Texas. We worked with Laurie and her husband Dan for over a year designing, building, and completing their multi-generational lakeside retreat home in nearby Canandaigua, NY. I asked Laurie if she would share her take on what it was like to build and decorate a custom timber frame home. Her enthusiasm was infectious and I know I spent much of our conversation nodding and smiling. Here’s what she shared:

Laurie and Dan (left) captured images as the frame came together for their lake home.

Megan: So much is about the build site. Why Canandaigua? 
Laurie: Actually, Dan and I are both natives of Rochester [city north of Canandaigua]. We grew up in the area and were always frequenting the surrounding Finger Lakes. We admired Canandaigua Lake and wanted to build there specifically. It took a few years to find our site, but we were patient and persistent. What we found had an old fishing camp on it and the grade was pretty steep, but we loved it. It was December when we asked New Energy Works to take a look at the land with us. Ty and Pete came out, looked around, and told us ‘yes, we can definitely make something special here’.
 

read more

Nestled in Vermont

vermont timber frame rendering apr 2017

In our experience, homes are most successful when they adapt, age, and grow with their inhabitants. It’s always pleasing when we can plan ahead for changes, such as transitioning a weekend vacation space to full-time home. Hank and Julie have given us such an opportunity. The couple has a delightful build site in Fayston, VT and enlisted our team to design their vacation home, which will eventually become their full-time retirement retreat.

Sublime views of Slidebrook Basin between north and south ski areas of Sugarbush Resort guided the overall home orientation, and specifically the great room layout, for Hank and Julie’s project.

view of sugarbush

Careful consideration was also given to the traditional Vermont farmhouse vernacular. The design acknowledges this aesthetic with a main gable roofline that intersects with an asymmetrical salt box gable roofline. It incorporates the couple’s desire for mountain-rustic style with mixed exterior materials and subtle timber elements. The corner of the home’s “L” shaped layout is defined with a stair tower that has evenly stacked windows and will feature shou sugi ban siding.

The stair tower anchors the corner of the home's "L" shaped layout.

The stair tower anchors the corner of the home’s “L” shaped layout.

With a combination of woodlands and open agricultural space, the site will allow the home to be set partially within the trees at the end of a curving drive through open land. A banked garage is angled into the hillside, giving the front of the home a modest street-side facade.

Phippen_ericfraser1509.rvt_2017-Feb-08_02-29-00PM-000_3D_View_9

Meeting individual needs is always a design driver which, for this project, lead our team to incorporate a craft room on the lower level walk-out. This space was a must-have to support Julie’s non-profit and grassroots organization, Sewpportive Friends. The group creates kits vital to feminine hygiene for young girls and women in Zimbabwe; a necessity for both health and education. We can’t tell the story as well as the Sewpportive website and blog. Julie will be headed back to Zimbabwe with a team this July to distribute to more schools and villages. We’re excited for their continued success.

sewpportive web

Hank and Julie are avid outdoor enthusiasts leading to another need: storage. Large storage on the lower level will be used for housing/maintenance of skis, hiking gear, canoes, snowshoes, and other equipment. Walk-out access eases the transition to/from nature with or without gear.

Phippen LOCAL1

“We are having a very enjoyable time working with Ty, Pete, and the rest of the NEW crew. Their focus on creating a relationship with us, rather than making a transaction, is evident in their overall approach to the design/build work: from their site visit to our VT property, our trip to the NEW facility in Farmington, NY, and all additional communications. They are inspired, honest and professional. They understand that attention to what WE want in our house is of utmost importance, and are happy to share their knowledge and experience by providing creative ideas that we could explore or not.” – Hank and Julie.

An overall open floorplan ensures a relaxed, easy, flow when family and friends visit to sample local Vermont brews and views. It also allows for commanding views of the surrounding landscape from all common spaces.

Phippen LOCAL - 3D View - 3D View 14

We sat down with Pete, lead designer for Hank and Julie’s home, who explained that a key to open floor plans is accentuating areas with details, often flooring or in this case, with timber. Overall the timber frame directs views and differentiates spaces. In Hank and Julie’s home, two keyed beams flank the dining room and kitchen island (image below). This change in ‘ceiling’ visually separates the spaces from the great room which features canted queen post trusses with curved bottom chords (image above). Pete continued to verbally draw the home, describing flitch beams, a combination of steel and timber, used in the lower level to create a larger clearspan while defining the circulation of space from the family room. Moving up two levels, he noted that guest rooms have bunk loft beds over the closets, a fun feature that will likely be a fascinating novelty for kids and adults alike.

Phippen LOCAL - 3D View - 3D View 12

Other build details include roof SIPs (Structural Insulated Panels) and our Matrix Wall enclosure. We’ll be raising the frame this summer and working with Brothers Building of Waitsfield, VT to complete the project.

The home will include a master suite, craft room, great room, game room, and ample storage. 5 bedrooms and 3.5 baths.

The home will include a master suite, craft room, great room, game room, and ample storage. 5 bedrooms and 3.5 baths.

Many thanks to Hank and Julie for the kind words and for allowing us to be part of your project!

 

A Family Retreat on Canandaigua Lake: Working the Land

“I’ll give you the whole story if you share those with me.” I glanced at the white box with orange fish dancing across the outside. Crackers for information, the deal of the day. With a smile I handed the box over to Pete, one of our design group architects and the design leader on our current Canandaigua Lake general contracting project.lake-retreat-rendering2“So Megan,” Pete began in his usual serious-but-joking-and-easygoing manner, “You want to know about the Canandaigua Family Retreat? Well, Dan & Laurie have been looking for the right site for about three years now. They gave us a call and asked if we’d come check out the spot they’d found. They felt really good about it, but wanted our take, which I thought was pretty cool. I like being involved from the beginning, especially because I had a good idea of what they wanted their project encompass.”

getfile-7“Had their three year search reached an end?” I asked as the crackers disappeared with unnatural speed.

“It had,” he confirmed. “We knew our design plans would be influenced by stringent site constraints associated with being near the water (height restrictions, erosion/sediment concerns, set-backs, etc) and the nature of the narrow, deeply sloping land. But it was perfect for Dan & Laurie’s home.”

timber frame raising canandaigua lake new energy works

I attended the raising (more on this in another post) and I agree with Pete; it is a great spot. It is nestled into the hillside and it maintains privacy even though it is on the lake. The land slopes away allowing views of the water through pockets of mature trees. I couldn’t help thinking it was as if the land had secret views of the lake, but hey, I’m a romantic at heart.

getfile-6

The steep site offers elevated views of Canandaigua Lake.

“Why Canandiagua Lake? Why timber framing?”

Pete grabbed another handful of crackers before answering, “Laurie grew up visiting a family lake home – who doesn’t love those? Canandiagua is a good ‘meeting’ spot for Dan, Laurie, their kids, parents, and extended family. A central location everyone likes.

A few years back they checked out a lake home that happened to be a timber frame we’d built in the 2000’s. They loved it and were inspired to build their own on Canandaigua.”

getfile-8

Extensive excavation and landscaping work was the first step in preparing Dan and Laurie’s site for their new home.

“Were there any special design considerations for the site, for the project?”

Pete grinned quickly before responding. “The short answer is the steep site,” he paused, flashing a grin again, “but you want to know more than that, right?” Another handful of crackers later he continued, “We wanted to create a nice way to get from the detached garage to the house, from guest parking to the house, from the house down to the water. Reducing the necessity of long, continuous stairs, descent and assent around the site was key. Extensive excavation and landscaping work was the first step in the solution. Ted Collins Landscaping has been a huge help there.”

img_20160711_13043861

The home is set into the land, a part of the hillside. ICFs were used for the foundation and here are filled with concrete.

“I wanted to set the house into the site rather than rest it on top of the site. This minimizes some of the challenges of living on a hill and keeps the overall height within restrictions. Setting deeper into the land also helps the structure become more a part of the land, living with the land. Another benefit to sitting the house into the site was easier connections to the garage and parking. Plus, it brings everything closer to the lake.”

A pause for more crackers. At this point I was thinking about taking them away before the entire box was demolished and I was left with nothing for future interviewees. “There were a bunch of existing retainer walls,” he continued, “that were in disrepair. The plan we have replaces those with feature boulder walls against grading. They’re functionally stable, organic, and way prettier. There will be more natural paths of stepping stones, each with intentional pauses to break up the steps between structures.”

I wasn’t sure what he meant by ‘pauses’. “Like stair landings?”

“Yep. And some larger flats that will work as gathering areas along the way down to the lake.”

“Neat.” I smiled as ingratiatingly as possible. I had to move him out of my office before my crackers were entirely gone. “I’m going to ask you about this home several more times, but give me summary of the project and we’ll call it a wrap.”

img_20161031_090117275_hdr“This is a retreat home for Dan & Laurie and their family. It will be the central hub for all major gatherings and vacations. It is a single story with spaces throughout capturing views of the lake. We crafted a Douglas fir frame with a custom finish and inside it will have an in-law suite and a master suite on the main level. The walk-out lower will have a bunk room, guess suite, and rec room. Landscaping will include native plants and pleasant paths.”

“Great!” I reached slowly for the box of crackers, pulling them from his grasp. “Thanks Pete.”

Looking somewhat forlorn, he replied, “Sure thing, Megan.”

I’ll share pictures and details of the raising in a later blog. Below is a picture of current progress. Roofing and enclosure are nearly complete. Our construction team has been thankful for a fairly easy winter (so far!) in the Northeast.

img95201611309510341721995hdr

The Great Escape: Part 8 of the Welcome Home Series

“I definitely think we designed the right size house with the perfect layout. The house lives on the land and captures views. We’re so happy we decided to build this house and we’re so happy we decided to work with New Energy Works.” – Greg Olsen.

We can’t thank Greg enough for his kind words, but we can try! Many, many thanks to Greg and Dee for working with us and becoming part of our community. Designing, raising, enclosing, and completing the fine woodworking for their home was truly a pleasure. Please enjoy this final article by Timber Home Living magazine of the Olsen’s retreat home journey. (And if you missed the others, click here.)

olsen_greatescape-page-1olsen_greatescape-page-3olsen_greatescape-page-2olsen_greatescape-page-4

Smith Mountain Lake Timber Frame Home Raising

We’ve been working with Robert R Bauer Building Contractors on a family home on Smith Mountain Lake, VA. Our design team worked closely with the homeowners to create a plan that would provide a balance of private and common spaces, make the most of lake views, and fit local vernacular. Robert R Bauer Building has been keeping us up-to-date on the multi-day raising with some great images – check them out below:

aerial New Energy Timber Frame robert Bauer 7 aerial New Energy Timber Frame robert Bauer 8aerial New Energy Timber Frame robert Bauer 9aerial New Energy Timber Frame robert Bauer 2aerial New Energy Timber Frame robert Bauer 4aerial New Energy Timber Frame robert Bauer 3aerial New Energy Timber Frame robert Bauer 6aerial New Energy Timber Frame robert bauer 10timber curve new energy and robert baueraerial New Energy Timber Frame lower levelaerial New Energy Timber Frame foundation by robert bauer