A Hudson Valley Modern Barn Timber Frame Home

Inspired by barns familiar to the New York countryside, this long, linear home situated on rural acreage overlooks the rolling hills of the Hudson Valley. Designed by Amalgam Studio of NYC and built by Black Oak Builders, the cadence of a series of repeating trusses define the high, light-filled, and airy interior canvas.

“The open setting and the rural, agricultural, and historic nature of the property brought us very quickly to the concept of a “modern barn”, explains the project architect, Ben Albury, Principal of Amalgam Studio. “I researched vernacular barns of the area and looked at three historic forms in particular: the New World Dutch Barn, the English Barn (or 3-Bay barn) and the New England Barn. These contextual archetypes informed the overall form.”

 

(more…)

Putting Children First: RCN Timber Pavilion Classroom

As we’re looking forward to more of the holiday season, we wanted to share on a local community project we are thankful to have been part of: the Rochester Childfirst Network (RCN) Capital Campaign.

We practice the Triple Bottom Line business model of People, Planet, and Profit, putting equal importance on each with the belief that the mission of a for-profit business shouldn’t solely focus on profit. If sustainability is about benefitting people and planet in the long-term, community engagement is a vital component. We’re stronger when we work together. The RCN Capitol Campaign has rallied many companies and with good reason as this organization has been supporting the education and welfare of children in urban Rochester, NY since 1857.

The effort to revitalize and create “Natural Play” for the children of RCN an outdoor pavilion/classroom was conceptualized and developed collaboratively with support by local partners including Broccolo Tree & Lawn Care, IDEX Health & Science, and Barton & Loguidice. The outdoor pavilion/classroom will act as the centerpiece of RCN’s backyard play environment, a new initiative to incorporate more natural, accessible play opportunities.

Marsha Dumka, RCN’s interim Executive Director said, “This new pavilion will provide endless possibilities for true outdoor learning for our children. During the raising the children talked about all the ways they could use the pavilion in the spring – talent show, play, art studio, classroom for messy STEM experiments, picnics. We can’t wait!”

(more…)

Cottage Life: High Craft, Low Impact

The owners of this timber frame lakeside retreat enjoyed the original lake farmhouse on the site for many years. When it became apparent that their beloved lake house had outlived its use, they made the bittersweet decision to deconstruct it in favor of a new home.

The land, the lake, and home’s impact there was a driving force in the design. Our design team started with respecting the local vernacular and maintaining existing trees and then included advanced enclosure and mechanical systems, FSC-certified® and reclaimed wood flooring and siding, roofing made of recycled wood fiber and rubber, and a geothermal heat system—all resulting in energy efficiency and reduced environmental impact.

In keeping with local vernacular, the road side facia of this cottage home is modest and welcoming.

From the road, the home is quaint and charming, modest in scale much like the neighboring cottages and the original home. The garage and parking area are accessible via a sloping drive, resting a level above the lake shore, neatly tucked away from the passerby on the lake road above while allowing a closer entry point to the home–especially appreciated after a grocery run. Entering from the road places one at an open sitting area and staircase. Sometimes referred to as an “upside down” design, this road level has guest bedrooms and bath as well as the master suite. A gently curving staircase funnels those entering at the street level downwards to the public shared spaces.

(more…)