A Family Retreat on Canandaigua Lake: Designing Spaces

When we last visited Dan & Laurie’s project on Canandaigua Lake, Pete, one of our design group architects and the design leader for the home, walked us through the site planning. I nabbed Pete again, this time to take a look inside the project at the design considerations for creating the layout and formal floor plans.

Lakeside Family RetreatJust like last time, Pete made a quick inquiry about little orange fish crackers. I had to let him down softly; I had nothing. Looking disappointed for a beat, he moved on reminding me that Dan & Laurie’s site overlooked the lake and came with strict site constraints (not uncommon to building near water) including height restrictions, erosion/sediment concerns, setbacks, and more. He explained that the constraints drove the overall siting of the house and garage, but there were still the interior spaces (and floor plan) to negotiate.

“Dan and Laurie’s project is meant to be a multi-generational home that will act as a central gathering spot for family and friends. Overall the home has an open floor plan with the public spaces centralized on both the main and lower levels which can easily accommodate larger gatherings. Balancing that are private spaces on the ends of the home which allow folks the opportunity to enjoy their quiet space or step inwards to join the party.”

Canandaigua lake home timber frame hybrid floor plan

I was curious about what techniques are used to create a division of space in open floor plans, particularly when the same flooring flows throughout the level. “Great question—we like to make psychological breaks to take the place of walls in open floor plans. Although this project is a hybrid using timber frame and traditional construction, the public spaces fall under the core timber frame. We used the main carrying beams, a bigger timber, to bring visual and physical weight and delineate the great room, kitchen, and dining areas. The great room is also vaulted while the dining and kitchen spaces have flat ceilings. The kitchen island provides a further break between food preparation zones and the dining room,” Pete explained.

timber frame kitchen and great room new energy works

“One less common trait in this home is a single point of entry from the garage and parking areas. Without a dedicated breezeway or mudroom, the goal was to welcome visitors and inhabitants through a cleaner entryway in a style more traditional to guest-only entryways. We designed a lower volume with a flat ceiling softened by lifted timber common rafters, which draw the eye through the entry space to the great room and expanse of windows beyond. There is still a need for organizational spaces…a place to take off shoes, a laundry room…We “hid” these just off the entryway, branching to the right beyond a wing wall and screened behind a pocket door,” continued Pete.

canandaigua timber home new energy works entry

View of the entry door.

entry to canandaigua hybrid timber home

View from the entry.

Given the location of the home, I wanted to know about the views. “Below the curved bottom chord king post trusses, glass wraps the frame at close to ninety-degree angles. You can see through the corners resulting in a nearly 180-degree view of the lake. It’s pretty neat,” Pete obliged.

How about solar heat gain? “Always a consideration,” Pete agreed. “There is morning sun only because the room faces Southeast over the lake. Other windows throughout the home are covered by large overhangs and exterior roofs, so the gain won’t be significant there.”

interior canandaigua lake great room timber frame new energy works

“Oh, also about exterior decks and views—we aim to keep them from wrapping the great room because views are more enjoyable when uninterrupted. I don’t know about you, but I don’t like a piecemeal view broken by slats of a deck railing.”

I recalled that in our previous conversation Pete had stressed a desire to have the house set into the land, as part of the land, rather than perched on it. I asked how that impacted the interior light in the lower-level. “Whenever we have spaces under grade we make every effort to bring natural light to as many sides of the space as possible. Dan and Laurie’s home has light on three sides and includes lake views; it’s a pretty good situation. We gave the stairwell carefully consideration and arranged it in an “L” within a rectangular opening so plenty of western light could spill through to the lower-level family room. Plus, we made every effort to eliminate soffits, carefully planning and utilizing open web trusses—this way the lower-level ceiling height remains constant and the space feels more inviting and comfortable.

timber frame lower level stairs new energy works

“Going back to private spaces, the master suite has a vestibule. It is one of those planned rooms that helps create further division from the more public areas. There’s also a private deck accessible only from the master bedroom. The in-law suite is situated down a hallway off the entry, giving it the feeling of a private branch separate from the main core of the home. We know Laurie’s folks are excited about the suite. While we were raising the exterior timber components and decks, they pointed out the timbers going up on their corner exclaiming to onlookers ‘That’s our bedroom!’,Pete smiled broadly, “Their excitement was infectious.”

exterior timber frame raising new energy works

“The lower-level is also the space for guests. A bedroom, a bunk room, a family room, and what we’re calling a lake bathroom. It will be the spot to stop prior to journeying into the rest of the house after a swim or a visit to the shore.”

Giving Pete thanks for the information, I sent him off with a piece of spearmint gum (the best I could do in lieu of orange fish crackers).

Further into this summer, Laurie and Dan’s project will be complete. We’ll share a bit on the interior design and have plenty of finished images for you then. Thanks for joining this journey! If you’d like to see other projects we’ve general contracted, visit our Case Studies. And to learn more about our teams, visit Meet our People.

Nestled in Vermont

vermont timber frame rendering apr 2017

In our experience, homes are most successful when they adapt, age, and grow with their inhabitants. It’s always pleasing when we can plan ahead for changes, such as transitioning a weekend vacation space to full-time home. Hank and Julie have given us such an opportunity. The couple has a delightful build site in Fayston, VT and enlisted our team to design their vacation home, which will eventually become their full-time retirement retreat.

Sublime views of Slidebrook Basin between north and south ski areas of Sugarbush Resort guided the overall home orientation, and specifically the great room layout, for Hank and Julie’s project.

view of sugarbush

Careful consideration was also given to the traditional Vermont farmhouse vernacular. The design acknowledges this aesthetic with a main gable roofline that intersects with an asymmetrical salt box gable roofline. It incorporates the couple’s desire for mountain-rustic style with mixed exterior materials and subtle timber elements. The corner of the home’s “L” shaped layout is defined with a stair tower that has evenly stacked windows and will feature shou sugi ban siding.

The stair tower anchors the corner of the home's "L" shaped layout.

The stair tower anchors the corner of the home’s “L” shaped layout.

With a combination of woodlands and open agricultural space, the site will allow the home to be set partially within the trees at the end of a curving drive through open land. A banked garage is angled into the hillside, giving the front of the home a modest street-side facade.

Phippen_ericfraser1509.rvt_2017-Feb-08_02-29-00PM-000_3D_View_9

Meeting individual needs is always a design driver which, for this project, lead our team to incorporate a craft room on the lower level walk-out. This space was a must-have to support Julie’s non-profit and grassroots organization, Sewpportive Friends. The group creates kits vital to feminine hygiene for young girls and women in Zimbabwe; a necessity for both health and education. We can’t tell the story as well as the Sewpportive website and blog. Julie will be headed back to Zimbabwe with a team this July to distribute to more schools and villages. We’re excited for their continued success.

sewpportive web

Hank and Julie are avid outdoor enthusiasts leading to another need: storage. Large storage on the lower level will be used for housing/maintenance of skis, hiking gear, canoes, snowshoes, and other equipment. Walk-out access eases the transition to/from nature with or without gear.

Phippen LOCAL1

“We are having a very enjoyable time working with Ty, Pete, and the rest of the NEW crew. Their focus on creating a relationship with us, rather than making a transaction, is evident in their overall approach to the design/build work: from their site visit to our VT property, our trip to the NEW facility in Farmington, NY, and all additional communications. They are inspired, honest and professional. They understand that attention to what WE want in our house is of utmost importance, and are happy to share their knowledge and experience by providing creative ideas that we could explore or not.” – Hank and Julie.

An overall open floorplan ensures a relaxed, easy, flow when family and friends visit to sample local Vermont brews and views. It also allows for commanding views of the surrounding landscape from all common spaces.

Phippen LOCAL - 3D View - 3D View 14

We sat down with Pete, lead designer for Hank and Julie’s home, who explained that a key to open floor plans is accentuating areas with details, often flooring or in this case, with timber. Overall the timber frame directs views and differentiates spaces. In Hank and Julie’s home, two keyed beams flank the dining room and kitchen island (image below). This change in ‘ceiling’ visually separates the spaces from the great room which features canted queen post trusses with curved bottom chords (image above). Pete continued to verbally draw the home, describing flitch beams, a combination of steel and timber, used in the lower level to create a larger clearspan while defining the circulation of space from the family room. Moving up two levels, he noted that guest rooms have bunk loft beds over the closets, a fun feature that will likely be a fascinating novelty for kids and adults alike.

Phippen LOCAL - 3D View - 3D View 12

Other build details include roof SIPs (Structural Insulated Panels) and our Matrix Wall enclosure. We’ll be raising the frame this summer and working with Brothers Building of Waitsfield, VT to complete the project.

The home will include a master suite, craft room, great room, game room, and ample storage. 5 bedrooms and 3.5 baths.

The home will include a master suite, craft room, great room, game room, and ample storage. 5 bedrooms and 3.5 baths.

Many thanks to Hank and Julie for the kind words and for allowing us to be part of your project!

 

Modern Adirondack Lake Home

oseetah lake color renderingThe design for Jim and Regina’s home on Oseetah Lake (connected to lower Saranac Lake in NY) is affectionately referred to as a modern take on Adirondack style architecture. Oseetah Lake is well-known for paddling and fishing, as it has a mean depth of 3 ft. This build site is one of nine lots on a 500 acre privately owned natural preserve around the lake. The home will be situated on a small swale off a ridge with lake views.

The couple referenced both contemporary and traditional mountain style architecture as they described their vision to our team. Adding to our road map for design was their design questionnaire – one of the most thoroughly completed we have ever received. These questionnaires are an invaluable tool when we’re beginning the design process.  Many thanks to Jim and Regina for sharing their time and attention to detail!

Oseetah lake timber frame View 7The resulting first draft plan is very open with with overlapping living spaces. The form of the home calls for opposing sweeping lines in a contemporary, ‘lighter’ timber frame full of natural light and lake views.

Oseetah lake 3D View 6Starting with the entry the home shrugs tradition with a “void” of space rather than an outreaching covered porch. Immediately upon entering, the plans call for a 90 degree turn that open to lake scenery and, as one steps further in, it becomes capacious, with clear volumes to upper level. Planning focused on eliciting views and letting the space grow as one progresses deeper within the home.

Oseetah Lake interior 3D View 8In total the home is about 2,650 sq ft. It will primarily be a two-person residence as the couple enters a ‘work from home, transitioning to retirement’ phase of life. A full-time home office will occupy a ‘tower’ and provide space for various work and play interests. For visiting guests, there are two guest bedrooms and a few spaces that could serve as additional accommodations when the house is full.

Oseetah Lake sat imageJim and Regina are avid outdoors people and, of course, enjoy paddling. Approximately half the lower level of their home will provide storage for outdoor gear and paddle needs. There will be space for several water vessels with walk-out access to the lake.

It is always a privilege to work with homeowners to help bring their dream projects to fruition. We’ve passed through the beginning Schematic Designs with Jim and Regina and we’re excited to see their home continue to take shape and evolve through each step of the design process.

Harmony on the Hudson: The Olsen’s Timber Home Retreat Story

olsen-interiorTimber Home Living magazine documented the Olsen’s journey to building their family retreat in the Berkshires from 2014 to completion in 2016. What happens during a custom home building project? Starting with our design team join the story from the Olsen’s point of view as we craft the timber frame, enclosure, and custom woodworking. Click through each part of the eight part series below to get the inside scoop.

The Olsen’s story, and the Welcome Home Series, begins with the land…

Part 1: From Dream to Design
The Olsen’s begin designing their dream home on land they’d been spending vacation time visiting for 10 years. Harmony with the land and the family was a must.
view-from-olsenPart 2: Laying The Groundwork
Breaking ground – an exciting day, especially with a few last minute modifications.

groundbreaking-olsenPart 3: Built to Last
Our team raises the frame and the Olsen family watches their dream home take shape.
olsen-raisingPart 4: Worth the Wait
Weather delays…but not for long!
olsen-in-snowPart 5: Lessons Learned
Communication proves vital in the build process for sticking to the plan and modifying.
solar-array-olsenPart 6: Elements of Surprise
Nearing completion, creativity and flexibility lead to modified plans.
olsen-porchPart 7: The Big Finish
Mixed materials, including reclaimed wood, make a statement on the interior and exterior of the Olsen Home.
olsen-custom-cabinetry-reclaimed-floorPart 8: The Great Escape
“I definitely think we designed the right size house with the perfect layout,” says Greg Olsen.
olsen-porch-exteriorolsen-exterior-timber-frame-reclaimed-sidingOur notes:
When Greg and Dee approached us to craft their family’s timber frame retreat we knew it was going to be fun. Their philosophy fit with ours: they wanted to strike a balanced design, a home in harmony with the site that was as environmentally conscious as possible. Eliminating VOCs, incorporating reclaimed and organic materials, and a solar array were “must have” elements. Planning on large family gatherings and lots of cooks in the kitchen, there is ample party space with unobstructed southern views of the Catamount and Butternut Mountains. Screened and covered porches blur the line between interior and exterior spaces.

The resulting home celebrates a variety of reclaimed and storied wood: the timber frame is crafted from reclaimed Douglas fir; flooring is reclaimed Walnut on the upper level and reclaimed Teak on the lower level; wall paneling is reclaimed barn siding; reclaimed beech was used to create custom bed frames, night stands, and built-ins. Much of the cabinetry and built-ins, including the Ash kitchen cabinetry, was made by our fine woodworking division, NEWwoodworks. The kitchen island includes a “waterfall” of walnut as a prep/presentation area while the adjacent dining table seats up to twelve.

The Great Escape: Part 8 of the Welcome Home Series

“I definitely think we designed the right size house with the perfect layout. The house lives on the land and captures views. We’re so happy we decided to build this house and we’re so happy we decided to work with New Energy Works.” – Greg Olsen.

We can’t thank Greg enough for his kind words, but we can try! Many, many thanks to Greg and Dee for working with us and becoming part of our community. Designing, raising, enclosing, and completing the fine woodworking for their home was truly a pleasure. Please enjoy this final article by Timber Home Living magazine of the Olsen’s retreat home journey. (And if you missed the others, click here.)

olsen_greatescape-page-1olsen_greatescape-page-3olsen_greatescape-page-2olsen_greatescape-page-4