A NEW Jewel – Part One

NEW jewel title rendering

Phil and Rocio with their new Aussie pup named Sherlock.

Phil and Rocio with their new Aussie pup Sherlock.

Thanks, Phil and Rocio. Little did you know how perfect your timing was when you came to us and asked for a “small but perfect home”. Fertile ground indeed, and my mind raced with the many recent thoughts about working on something like a precious gem, or what we’re calling a NEW Jewel.

 

So many of our clients now are building smaller homes because they simply don’t need a bigger one. Seems smart for many reasons: less vacuuming, less heating and cooling, less taxes. And for many, less strain on the finances as we get to the point where retirement shines bright and hopeful.

I’ve closely followed the whole Tiny House thing, and a few of my friends have been drawn to it. There’s plenty about it on the web, but simply put they’re tightly designed and crafted homes of 200-400 square feet, often built on a chassis and wheels. Cool idea, but hard to live in for most, I’d reckon. For the jewel of a home in my own mind, I wanted to start with 1,000 square feet. Enough room for a pleasant common area, a couple of away rooms for bed and work, a couple of bathrooms and yes to a mudroom and pantry. (For Phil and Rocio’s, we ended up with 1,140 square feet.) 

layout new jewel

It would not compromise on design intent, envelope or craft intensity. This is the big benefit of the smaller footprint, of course. By using a pure and simple form for the house volume, a true jewel would have enough money in the budget for the highest quality materials, net-zero levels of insulation, triple pane windows, and a high-efficiency heat pump. Additionally, the doors would be hand crafted, the cabinets solid wood, the finishes exquisite, and craftsmanship shudderingly excellent.

NEW jewel trellis

NEW jewel rendering side pergola

You guys are letting us do all of this. A NEW Jewel in all the senses. I’ll post more as we go, but the foundation is in, and the timber frame raising will take place in Dayton, Oregon around August 25th.

foundation new jewel

Update on the First Complete Cross Laminated Timber Building in NY State

Enclosure, mechanicals, and moving in. What’s the latest with our CLT build?

tomorrowland CLT building exterior NEW web

We began raising the first complete Cross Laminated Timber (CLT) building in New York State on our main campus in Farmington, NY in late January 2017. A combination of mass timber, heavy timber, and CLTs, the 21,000 sq ft building will house our fine woodworking division, NEWwoodworks, and offer a bit of storage/shipping for our sister company, Pioneer Millworks. Progress since May has included:

Wood fiber installation, another product which is new to the US. Also referred to as “out-sulation” since it is installed on the outside of projects, the Wood Fiber panels offer 3.5R per inch, are FSC (Forest Stewardship Council) certified, and are a carbon sink – for each 1 m3 used, up to 1 tonne of CO2 is bound within the product. Made by Steico, we found this product installed with a fair amount of ease and is performing well.

Will G Steico DSCN2802

wood fiber install tomorrowland clt new energy works

The custom CNC cut corner tree received a coat of stain and is now sheltered behind glass.

tree paint new energy works clt building

CLT tree cut out night shot new energy

Siding, including shiplap Shou Sugi Ban Color Char by Pioneer Millworks.

shou sugi ban color char siding by pioneer millworks on clt building

siding tomorrowland

Shou Sugi Ban is an ancient Japanese technique of burning wood as a preservative treatment for exterior siding. The process gives Pioneer Millworks Larch a dark, slightly iridescent look. We anticipate that in this exterior use it may change over time, depending on its exposure to the elements.

Lights! All LED lighting combined with the natural light from the clerestory make this a very bright space. Our fine woodworkers are clamoring to move in for the lighting alone!

LED lighting CLT building new eneryg works

Concrete – what a BIG pour! Lots of man power and man hours. Concrete was flowed over radiant heat throughout the shop.

KB Masonry's team handled this big pour.

KB Masonry’s team handled this big pour.

wet concrete

Concrete complete and set! Photo by Scott Hemenway.

Concrete complete and set! Sprinkler lines run…lights to come. Photo by Scott Hemenway.

Mechanicals, such a sprinklers, and duct work. Steve and Ed our maintenance duo have been hard at work installing duct work/dust collection alongside a few of our trusted partners who handled the sprinklers and other mechanicals.

Ed and Steve talk connections for the dust collection ducts.

Ed and Steve talk connections for the dust collection ducts.

Ed is a bit camera shy and did well hiding behind the pipes.

Ed is a bit camera shy and did well on the man lift hiding behind the pipes.

Mechanical room.

Mechanicals room.

Amenities including the break room and bathrooms are underway.

rooms in tomorrowland

rooms framed in

Plumbing and electric are in. Next: doors.

In use: Pioneer Millworks has begun using their storage and shipping space at the back of the building. What once seemed to be a cavernous 8,000 sq ft is filling up quickly with custom orders that are ready to ship and other weather sensitive products.

PMW storage tomorrowland

We’re on schedule to move all of our fine woodworking shop to their new space in mid-August. Check back for information on our ribbon cutting this Fall. And visit our previous blog post for more images, videos, and details of this project.

About CLTs:
CLT construction is an economically and environmentally conscious alternative to steel and concrete construction, a material that is new to the U.S. building industry.

A quick description might be ‘giant plywood’. More specifically, CLTs are large wooden panels, typically consisting of 3, 5, or 7 layers of dimensional lumber, oriented at right angles, glued together. The panels for our project averaged 8 feet tall and 38 feet long at 3 ¼ and 3 ¾ inch thickness. Using a crane and lulls, the panels were lifted into place and fitted by hand to the supporting timber frame. Each CLT panel has a shiplap edge that nests the panels together and is secured with metal fasteners.

A Family Retreat on Canandaigua Lake: Designing Spaces

When we last visited Dan & Laurie’s project on Canandaigua Lake, Pete, one of our design group architects and the design leader for the home, walked us through the site planning. I nabbed Pete again, this time to take a look inside the project at the design considerations for creating the layout and formal floor plans.

Lakeside Family RetreatJust like last time, Pete made a quick inquiry about little orange fish crackers. I had to let him down softly; I had nothing. Looking disappointed for a beat, he moved on reminding me that Dan & Laurie’s site overlooked the lake and came with strict site constraints (not uncommon to building near water) including height restrictions, erosion/sediment concerns, setbacks, and more. He explained that the constraints drove the overall siting of the house and garage, but there were still the interior spaces (and floor plan) to negotiate.

“Dan and Laurie’s project is meant to be a multi-generational home that will act as a central gathering spot for family and friends. Overall the home has an open floor plan with the public spaces centralized on both the main and lower levels which can easily accommodate larger gatherings. Balancing that are private spaces on the ends of the home which allow folks the opportunity to enjoy their quiet space or step inwards to join the party.”

Canandaigua lake home timber frame hybrid floor plan

I was curious about what techniques are used to create a division of space in open floor plans, particularly when the same flooring flows throughout the level. “Great question—we like to make psychological breaks to take the place of walls in open floor plans. Although this project is a hybrid using timber frame and traditional construction, the public spaces fall under the core timber frame. We used the main carrying beams, a bigger timber, to bring visual and physical weight and delineate the great room, kitchen, and dining areas. The great room is also vaulted while the dining and kitchen spaces have flat ceilings. The kitchen island provides a further break between food preparation zones and the dining room,” Pete explained.

timber frame kitchen and great room new energy works

“One less common trait in this home is a single point of entry from the garage and parking areas. Without a dedicated breezeway or mudroom, the goal was to welcome visitors and inhabitants through a cleaner entryway in a style more traditional to guest-only entryways. We designed a lower volume with a flat ceiling softened by lifted timber common rafters, which draw the eye through the entry space to the great room and expanse of windows beyond. There is still a need for organizational spaces…a place to take off shoes, a laundry room…We “hid” these just off the entryway, branching to the right beyond a wing wall and screened behind a pocket door,” continued Pete.

canandaigua timber home new energy works entry

View of the entry door.

entry to canandaigua hybrid timber home

View from the entry.

Given the location of the home, I wanted to know about the views. “Below the curved bottom chord king post trusses, glass wraps the frame at close to ninety-degree angles. You can see through the corners resulting in a nearly 180-degree view of the lake. It’s pretty neat,” Pete obliged.

How about solar heat gain? “Always a consideration,” Pete agreed. “There is morning sun only because the room faces Southeast over the lake. Other windows throughout the home are covered by large overhangs and exterior roofs, so the gain won’t be significant there.”

interior canandaigua lake great room timber frame new energy works

“Oh, also about exterior decks and views—we aim to keep them from wrapping the great room because views are more enjoyable when uninterrupted. I don’t know about you, but I don’t like a piecemeal view broken by slats of a deck railing.”

I recalled that in our previous conversation Pete had stressed a desire to have the house set into the land, as part of the land, rather than perched on it. I asked how that impacted the interior light in the lower-level. “Whenever we have spaces under grade we make every effort to bring natural light to as many sides of the space as possible. Dan and Laurie’s home has light on three sides and includes lake views; it’s a pretty good situation. We gave the stairwell carefully consideration and arranged it in an “L” within a rectangular opening so plenty of western light could spill through to the lower-level family room. Plus, we made every effort to eliminate soffits, carefully planning and utilizing open web trusses—this way the lower-level ceiling height remains constant and the space feels more inviting and comfortable.

timber frame lower level stairs new energy works

“Going back to private spaces, the master suite has a vestibule. It is one of those planned rooms that helps create further division from the more public areas. There’s also a private deck accessible only from the master bedroom. The in-law suite is situated down a hallway off the entry, giving it the feeling of a private branch separate from the main core of the home. We know Laurie’s folks are excited about the suite. While we were raising the exterior timber components and decks, they pointed out the timbers going up on their corner exclaiming to onlookers ‘That’s our bedroom!’,Pete smiled broadly, “Their excitement was infectious.”

exterior timber frame raising new energy works

“The lower-level is also the space for guests. A bedroom, a bunk room, a family room, and what we’re calling a lake bathroom. It will be the spot to stop prior to journeying into the rest of the house after a swim or a visit to the shore.”

Giving Pete thanks for the information, I sent him off with a piece of spearmint gum (the best I could do in lieu of orange fish crackers).

Further into this summer, Laurie and Dan’s project will be complete. We’ll share a bit on the interior design and have plenty of finished images for you then. Thanks for joining this journey! If you’d like to see other projects we’ve general contracted, visit our Case Studies. And to learn more about our teams, visit Meet our People.

Nestled in Vermont

vermont timber frame rendering apr 2017

In our experience, homes are most successful when they adapt, age, and grow with their inhabitants. It’s always pleasing when we can plan ahead for changes, such as transitioning a weekend vacation space to full-time home. Hank and Julie have given us such an opportunity. The couple has a delightful build site in Fayston, VT and enlisted our team to design their vacation home, which will eventually become their full-time retirement retreat.

Sublime views of Slidebrook Basin between north and south ski areas of Sugarbush Resort guided the overall home orientation, and specifically the great room layout, for Hank and Julie’s project.

view of sugarbush

Careful consideration was also given to the traditional Vermont farmhouse vernacular. The design acknowledges this aesthetic with a main gable roofline that intersects with an asymmetrical salt box gable roofline. It incorporates the couple’s desire for mountain-rustic style with mixed exterior materials and subtle timber elements. The corner of the home’s “L” shaped layout is defined with a stair tower that has evenly stacked windows and will feature shou sugi ban siding.

The stair tower anchors the corner of the home's "L" shaped layout.

The stair tower anchors the corner of the home’s “L” shaped layout.

With a combination of woodlands and open agricultural space, the site will allow the home to be set partially within the trees at the end of a curving drive through open land. A banked garage is angled into the hillside, giving the front of the home a modest street-side facade.

Phippen_ericfraser1509.rvt_2017-Feb-08_02-29-00PM-000_3D_View_9

Meeting individual needs is always a design driver which, for this project, lead our team to incorporate a craft room on the lower level walk-out. This space was a must-have to support Julie’s non-profit and grassroots organization, Sewpportive Friends. The group creates kits vital to feminine hygiene for young girls and women in Zimbabwe; a necessity for both health and education. We can’t tell the story as well as the Sewpportive website and blog. Julie will be headed back to Zimbabwe with a team this July to distribute to more schools and villages. We’re excited for their continued success.

sewpportive web

Hank and Julie are avid outdoor enthusiasts leading to another need: storage. Large storage on the lower level will be used for housing/maintenance of skis, hiking gear, canoes, snowshoes, and other equipment. Walk-out access eases the transition to/from nature with or without gear.

Phippen LOCAL1

“We are having a very enjoyable time working with Ty, Pete, and the rest of the NEW crew. Their focus on creating a relationship with us, rather than making a transaction, is evident in their overall approach to the design/build work: from their site visit to our VT property, our trip to the NEW facility in Farmington, NY, and all additional communications. They are inspired, honest and professional. They understand that attention to what WE want in our house is of utmost importance, and are happy to share their knowledge and experience by providing creative ideas that we could explore or not.” – Hank and Julie.

An overall open floorplan ensures a relaxed, easy, flow when family and friends visit to sample local Vermont brews and views. It also allows for commanding views of the surrounding landscape from all common spaces.

Phippen LOCAL - 3D View - 3D View 14

We sat down with Pete, lead designer for Hank and Julie’s home, who explained that a key to open floor plans is accentuating areas with details, often flooring or in this case, with timber. Overall the timber frame directs views and differentiates spaces. In Hank and Julie’s home, two keyed beams flank the dining room and kitchen island (image below). This change in ‘ceiling’ visually separates the spaces from the great room which features canted queen post trusses with curved bottom chords (image above). Pete continued to verbally draw the home, describing flitch beams, a combination of steel and timber, used in the lower level to create a larger clearspan while defining the circulation of space from the family room. Moving up two levels, he noted that guest rooms have bunk loft beds over the closets, a fun feature that will likely be a fascinating novelty for kids and adults alike.

Phippen LOCAL - 3D View - 3D View 12

Other build details include roof SIPs (Structural Insulated Panels) and our Matrix Wall enclosure. We’ll be raising the frame this summer and working with Brothers Building of Waitsfield, VT to complete the project.

The home will include a master suite, craft room, great room, game room, and ample storage. 5 bedrooms and 3.5 baths.

The home will include a master suite, craft room, great room, game room, and ample storage. 5 bedrooms and 3.5 baths.

Many thanks to Hank and Julie for the kind words and for allowing us to be part of your project!

 

Final Panels: Custom Tree Cut-Out Cross Laminated Timber Project

tree corner cltThe final (final!) Cross Laminated Timber (CLT) panels have been installed on our CLT project. Forming the front corner of the building these panels represent a piece of the flexibility of building with solid wood panels and speak to our passion for planet, forest, tree, and wood.

last clt panel install edit web

 

Our fine woodworking division, NEWwoodworks, used ingenuity, software, and CNC tooling to draw, layout, and cut the “tree” design. Our timber frame and construction teams, including Jason, Kevin, and Jim, installed the panels on a chilly Monday morning. Roofing and final enclosure, including wood fiber insulation, are underway.

exterior clt w corner tree

Read more about this build, the First Complete Cross Laminated Timber Project in New York State, in a previous blog post.